Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Dierenkliniek Wateringen 0174 - 29 03 36
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Dierenkliniek Wateringse Veld 070 - 394 12 38

De paardenkliniek

De paardenkliniek

Op de paardenkliniek te Honselersdijk zijn op dit moment werkzaam: Jacques Marée, Margriet Visser, Pascale Derijks en Fieke van Doesburgh. Deze dierenartsen beschikken over uiteenlopende specilisaties, waardoor ze uw paard op velerlei gebieden de beste zorg en begeleiding kunnen geven.

Zo is er op de kliniek een uitgebreide expertise over het doen van aan- en/of verkoopkeuringen voor zowel binnen- als buitenland. Hiervoor beschikken we over een lange monsterbaan, een longeercirkel op harde bodem en een overdekte longeercirkel met een zachte Agterberg-bodem. Een grote buitenbaan met eveneens een Agterberg-bodem maakt het geheel van mogelijkheden in het locomotie-onderzoek van een paard compleet.

Er zijn meerdere redenen om een paard te keuren: de aan- of verkoop van een paard, de opname van een paard in een verzekering, de hengstenkeuring of het behalen van het PROK certificaat voor merries. De Paardenkliniek Honselersdijk is bevoegd om in het kader van de fokkerij voor het KWPN röntgenopnamen te maken voor de PROK-keuring van uw merrie of van uw hengst voor de hengstenselectie.

Een keuring van het paard bestaat uit een klinische en/of röntgenologische keuring. Voor het maken van de rontgenfoto’s beschikken we over een digitaal ontwikkelsysteem. Zo kunnen de foto’s direct beoordeeld worden, na afloop met u besproken worden en u met het ingescande keuringsrapport per mail worden toegestuurd. De keuring wordt over het algemeen aangevuld met een scopie van de keel voor de controle op de aanwezigheid van cornage. Op verzoek van betrokken partijen of bij een klinische indicatie kan de keuring met echografie worden aangevuld.

Als het paard een positief advies heeft gekregen, is opname in de verzekering direct mogelijk.

Naast deze expertise in het doen van keuringen is ook uitgebreide ervaring met  het beoordelen van het kreupele paard of het onvoldoende presterende sportpaard. Naast het beoordelen van de gangen van het paard aan de hand is het ook mogelijk om het paard onder de man in de overdekte longeercirkel of in de grote buitenbaan te beoordelen. Aan de hand van de resultaten van een zogenaamd kreupelheidsonderzoek wordt het onderzoek aangevuld met diagnostische technieken, zoals röntgenonderzoek, echografie en/of MRI. Resultaten van één of meerdere van deze onderzoeken zullen leiden tot een diagnose, waarna in overleg met u als eigenaar een behandelingsplan voor het paard gemaakt kan worden.

Uitgebreide ervaring is er met vrijwel alle voorkomende operaties van zowel orthopedische aard, zoals bijvoorbeeld OCD-operaties, als ook operaties van weke delen aard, zoals bijvoorbeeld de castratie van de hengst. We beschikken hiervoor over een ruime operatiekamer met aansluitend 2 recovery ruimtes, waar de paarden rustig in een beschermde omgeving kunnen wakker worden. Vanuit de operatiekamer kunnen paarden voor een MRI in de speciale MRI-ruimte gereden worden. De algehele narcose bij het paard wordt zowel in de operatiekamer als in de MRI-ruimte bewaakt met behulp van uitgebreide anesthesie apparatuur.

Uitgebreide expertise is er in de begeleiding van peesblessures. Daarbij wordt  tijdens de revalidatie van het paard met behulp van regelmatige klinische en echografische onderzoeken de genezing van de peesblessure beoordeeld. Aan de hand van de bevindingen van deze onderzoeken wordt in overleg met de eigenaar of ruiter geadviseerd hoe de revalidatie voort te zetten. Voor de behandeling van peesblessures hebben we de beschikking over shockwave therapie en het toepassen van PRP-behandelingen.

Shockwave therapie wordt al geruime tijd gebruik in de humane geneeskunde. Oorspronkelijk voor het vergruizen van nierstenen, maar inmiddels ook voor verschillende orthopedische problemen en pijnbestrijding. In de orthopedie bij het paard wordt deze techniek tegenwoordig ook toegepast. Shockwave therapie heeft niets met elektrische shocken te maken. Bij shockwave therapie worden mechanische schokgolfpulsen veroorzaakt, die meer of minder diep de verschillende weefsels indringen. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelf genezende eigenschappen van het lichaam te stimuleren. Ze stimuleren lokaal het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie van de betreffende weefsels. Ziek weefsel herstelt zich zo beter en sneller. Direct na de behandeling ontstaat een langdurige en aanhoudende pijn vermindering en een verbetering van de beweeglijkheid.

PRP behandeling is de behandeling van een peesblessure met behulp van plasma, uit het eigen bloed van het paard verkregen. De afkorting staat voor “plaatjes-rijk-plasma”. Voor de behandeling wordt bloed bij het paard afgenomen en op een bepaalde snelheid gecentrifugeerd. Op deze wijze wordt plasma gewonnen met daarin een geconcentreerde hoeveelheid bloedplaatjes. Dit plasma wordt dezelfde dag in het peesletsel ingespoten en voornamelijk de bloedplaatjes zullen een positieve bijdrage leveren in het herstel van de peesblessure. Het doel van de therapie is het herstel van de peesblessure dus niet direct te versnellen, maar de kwaliteit van het herstel te verbeteren.

Op de kliniek is grote affiniteit met de fokkerij van het paard. Zowel voor de fertiliteitsbegeleiding van de merrie als voor het laten springen van de hengst beschikken we over de juiste kennis en mogelijkheden. Daarbij zijn er mogelijkheden voor het invriezen van sperma. 

Bij aanhoudende of terugkerende hoestklachten bij uw paard adviseren wij de luchtwegen te controleren met behulp van een scopie, de zogenaamde bronchoscopie.

Bij een bronchoscopie wordt, bij het licht gesedeerde paard, met behulp van een lange slang met een camera erin in de luchtpijp tot aan de splitsing in de twee hoofdbronchiën gekeken.

Ons laboratorium is uitgerust met apparatuur, waarmee al op korte termijn een uitgebreid bloedonderzoek van uw paard gedaan kan worden. Mestonderzoekenmicroscopisch onderzoek van huidafkrabsels en dunne naald biopsieën vallen binnen de mogelijkheden. Bij specifiele onderzoeken, zoals het onderzoek naar Cushing oftewel PPID, werken we samen met gerenommeerde laboratoria.

Paardenkliniek Honselersdijk
Telefoon: 0174 – 62 45 44
Fax: 0174 – 62 07 36
E-mail: info@vc-h.nl

Terug naar boven
Bekijk volledige contactgegevens