Veilig de feestdagen door met uw huisdier

Het is alweer half december en daarmee zijn ook de voorbereidingen voor Kerst en

Oud en Nieuw in volle gang. Hierbij willen wij uw aandacht vragen namens uw huisdieren. Zodat het ook voor uw huisdieren vrolijke feestdagen zijn.

Voeding
Chocolade is voor velen een enorme lekkernij, ook honden en katten vinden dit erg lekker. Wist u echter dat chocolade schadelijk is voor de gezondheid van hond en kat? Chocolade en cacao producten bevatten namelijk theobromine. Dit is een stofje wat door het lichaam van de hond en kat niet afgebroken kan worden. Dit kan leiden tot allerlei vervelende klachten als braken, diarree en in hogere dosering epileptiforme aanvallen. De ernst van deze klachten zijn afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid chocolade of cacao. Over het algemeen geldt de regel; hoe donkerder de chocolade hoe ernstiger de klachten. Witte chocolade bevat geen theobromine en is daarom niet giftig, maar kan ook milde braak en diarree klachten geven.

Niet alleen chocolade maar ook krenten, rozijnen en druiven zijn giftig voor uw huisdier. Het opeten hiervan kan leiden tot braken en diarree klachten, maar in hogere dosering ook tot acuut nierfalen. Hier kunt uw huisdier erg ziek van worden waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk kan zijn.

Afval producten van uw eigen heerlijke kerstdiner kunnen ook gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan botresten en karkassen van kalkoen of ander gevogelte. Deze scherpe stukken bot kunnen ernstige schade toebrengen aan het maag-darmkanaal. Er op kluiven en doorslikken hiervan moet derhalve voorkomen zien te worden. Ditzelfde geldt voor houten prikkers en kooktouw.

Planten
Een ander punt van aandacht is de aanwezigheid van kerstplanten in uw huis. Hierbij moet u denken aan kerstster, maretak en hulst. Het opeten en kluiven hieraan kan vervelende problemen geven. Denk hierbij aan slijmvlies irritaties, braken, diarree en nierfalen. Het beste kunt u zorgen deze planten niet in huis te hebben of er anders voor te zorgen dat ze buiten bereik blijven van uw huisdier.

Mocht uw huisdier iets van bovenstaande lijst gegeten hebben adviseren wij u zo snel mogelijk contact op te nemen. Indien er snel opgetreden wordt, kan de dierenarts braken opwekken middels een injectie om verdere schade te voorkomen. Weet u niet zeker of de opgegeten stof giftig is of heeft u verder vragen. Neemt u dan contact op met een van onze klinieken.

Oud en nieuw
Tijdens Oud en Nieuw willen wij uw aandacht graag vestigen op vuurwerk en andere harde geluiden die uw huisdieren ernstige stress kunnen bezorgen. Buiten het feit dat het vuurwerk erg stressvol kan zijn, kan uw huisdier deze angst gaan generaliseren. Dit kan ervoor zorgen dat uw huisdier ook ver na de jaarwisseling angstig blijft voor harde geluiden.
Daarom is het van belang om voorzorgsmaatregelen te nemen. U kunt maanden van te voren starten met uw huisdier laten wennen aan de vuurwerkgeluiden middels een vuurwerk cd.
Als eenmaal de maand december is aangebroken, heeft deze vorm van training geen effect meer. Rustgevende voedingssupplementen (Zylkene), feromonen (adaptil, feliway) en medicijnen (benzodiazepines zoals alprazolam) kunnen dan hulp bieden. Hier moet wel op tijd mee gestart worden. Indien u twijfelt of dit nodig is voor uw huisdier of daar meer informatie over wilt kunt u uiteraard contact opnemen met een van onze klinieken of een afspraak maken.

Verdere informatie kunt u vinden op www.licg.nl/vuurwerk.

Dit artikel is als een overzichtsartikel bedoeld om u voor te lichten over enkele gevaren voor uw huisdieren rondom de feestdagen. Dit is geen volledig artikel. Indien u twijfelt over de gezondheid van uw dier of meer informatie zoekt over een bepaald onderwerp. Neem dan contact op met een van onze klinieken.