Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Dierenkliniek Wateringse Veld 070 - 394 12 38

De week van de teek!

Er zit een klein grijs bobbeltje in de vacht van uw hond. U probeert het weg te vegen maar dat lukt niet meteen. Getsie, het blijkt een teek te zijn! Tussen april en september is de kans groot dat uw hond één of meerdere teken oploopt tijdens de wandeling. Maar ook in de winter zijn deze parasieten steeds meer actief. Hoe voorkomt u een tekenbeet bij uw hond? En hoe kunt u een teek het beste verwijderen?

Teken kunnen meerdere ziekten op uw hond overdragen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Bescherm uw hond dus goed tegen teken en verwijder ze direct als u ze ziet!

Hoe komt mijn hond aan teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die leven in struikgewas of hoog gras. Ze wachten – vaak in groepjes – tot er een warmtebron voorbij komt. Dit is meestal een dier maar kan ook een mens zijn. Ze laten zich vallen op hun nieuwe gastheer en bijten zich na een poosje vast in de huid. Hier leeft het beestje een paar dagen van het bloed wat hij op zuigt. Als hij verzadigd is, laat hij weer los. Een teek kan ziektes bij zich hebben en deze overdragen op mens en dier. Daarom is het raadzaam een teek bij uw hond zo snel mogelijk te verwijderen. De meeste teken bevinden zich op de kop, in de nek of bij de poten, maar ze komen ook op andere plekken op het lichaam voor.

Hoe verwijdert u een teek bij een hond

Soms ziet u na de wandeling een kleine teek in de vacht van uw hond kruipen. Dit is een nymf, een teek in zijn eerste levensfase. Deze nymf is onderweg naar de huid van uw hond om bloed te drinken. U kunt hem nu nog makkelijk uit de vacht weghalen. Eenmaal vastgebeten drinkt de nymf een bloedmaaltijd en wordt het een volwassen teek. In deze levensfase kan hij enorm opzwellen en kunt u hem ook niet zomaar meer verwijderen omdat zijn pootjes in de huid vastzitten. Een vastgebeten teek kunt u het beste verwijderen met een speciale tekentang of tekenhaak. Het kan gebeuren dat er een deel van de bek van de teek in de huid van uw hond achterblijft. Het deel van de teek kan niet door het lichaam van uw hond gaan zwerven zoals wel eens beweerd wordt. Dit is een fabeltje. Toch is het verstandig altijd de dierenarts te bellen omdat er op deze plek een ontsteking kan ontstaan.

Tips voor het verwijderen van een teek bij uw hond:

  • Gebruik geen alcohol, olie of dergelijke producten om de teek te verdoven. De kans is groot dat de teek juist dan de zijn maaginhoud in de wond leegt.
  • Maak gebruik van een tekenpincet, -haakje of -kaart. Gebruik geen pincet, hiermee knijpt u de teek stuk.
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en met een draaiende beweging voorzichtig te verwijderen.
  • Zo nodig kan de wond met jodium of betadine worden ontsmet.

Teken voorkomen

U kunt uw hond tegen teken beschermen door hem een teekwerend middel toe te dienen zoals een tekenband of druppels in de nek. Raadpleeg uw dierenarts voor een middel tegen teken dat bij uw hond past.

Het is bijna onmogelijk om zonder preventief middel een tekenbeet bij uw hond te voorkomen. Wel kunt u uw hond na elke wandeling volledig borstelen en controleren op de aanwezigheid van teken. Controleer ook goed rond de kop, de (hang)oren en de tenen van uw hond. Vindt u een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. De teek zal pas 24 uur na de beet eventuele ziekten gaan overdragen.

Teken en de ziekte van Lyme

Eén van de ziekten die teken verspreiden is de ziekte van Lyme. Deze ziekte verloopt vaak zonder symptomen maar richt op de lange termijn veel schade aan bij mens en dier. Symptomen van een tekenbeet zijn zwelling, irritatie en roodheid van het gebied rondom de beet. Ook worden koorts, kreupelheid en opgezwollen lymfeklieren gezien.

Op de Dier en Zorg Gids wordt de STAP-methode uitgelegd. Door de vier simpele stappen uit de video te volgen, verkleint u de kans op gezondheidsproblemen door teken bij uw huisdier en uzelf.