Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Dierenkliniek Wateringen 0174 - 29 03 36
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Dierenkliniek Wateringse Veld 070 - 394 12 38

Maanden van het Gebit

Wist u dat twee van de drie katten en vier van de vijf honden een slecht en pijnlijk gebit hebben?

En dat niet alleen een vieze lucht uit de bek, wrijven aan de bek, slecht eten maar ook gedragsveranderingen kunnen wijzen op gebitsproblemen? Goede gebits- en mondverzorging is cruciaal voor de gezondheid én kwaliteit van leven van onze huisdieren. Daarom besteden we hier in de maanden februari en maart extra aandacht aan.  

Gratis gebitscontrole 

Wilt u weten hoe het met het gebit van uw hond of kat gaat, dan kunt u een afspraak maken bij een van onze klinieken. De controle wordt uitgevoerd door een van onze paraveterinaire assistentes. Het gebit wordt gecontroleerd op tandplak, tandsteen en ontstekingen. Maar ook bijvoorbeeld op ontbrekende elementen of gebroken kiezen. Belangrijk: deze controle doen wij uitsluitend volgens afspraak! 

Het kan zijn dat het gebit van uw hond/kat er prima uitziet! In dat geval zal de assistente u vertellen wat u kunt doen om dit zo te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld de tanden van uw hond of kat poetsen. Lees later in deze blog hoe. Ook zijn er gebitsverzorgende producten en voeding te verkrijgen. Hier krijgt u in de maanden februari en maart 10 % korting op!  

Gebitsbehandeling  

In sommige gevallen is een gebitsbehandeling noodzakelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het gebit alleen gereinigd moet worden. In dat geval wordt onder narcose tandplak en tandsteen verwijderd, waardoor ontstekingen geen kans meer krijgen. Daarna wordt het gebit gepolijst. Na de behandeling is preventieve zorg om het gebit gezond te houden belangrijk!  

Soms is een extractie van een kies of tand noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de wortel van een kies zo ontstoken is geraakt, dat de wortel ernstig is aangetast. Dit is voor een dier zeer pijnlijk. Echter merkt u als eigenaar hier vaak niks van, omdat dieren gewoon dooreten! Daarom is het belangrijk om regelmatig het gebit te (laten) controleren. 

Blijkt uit de gebitscontrole dat een gebitsbehandeling noodzakelijk is voor uw hond/kat dan zal de assistente u uitleg over de behandeling en een kostenschatting geven.  

10 % korting op gebitsverzorgende producten en voeding 

Wilt u het gebit van uw hond/kat gezond houden? Naast dagelijks poetsen, kunt u van gebitsverzorgende producten gebruik maken. Denk hierbij aan speciaal voer voor het gebit, kauwsticks, tandenborstels, tandpasta voor dieren, mondspoeling en gel. Wij geven u graag advies.   

Stappenplan tandenpoetsen  

Bent u bereid om het gebit van uw hond of kat te poetsen? Volg het volgende stappenplan:  

Stap 1 
Begin eenvoudig door met de vingers aan de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen, de huid te masseren. Hierdoor worden de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd. Als beloning geeft u een likje tandpasta. Gebruik een geschikte tandpasta voor dieren. Deze is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals vlees, kip of vis. 

Stap 2 
Als het dier dit toelaat doet u hetzelfde aan de binnenzijde van de mond, met de blote vinger of met een gaasje gedrenkt in bouillon voor de smaak. Dit alles kan worden uitgevoerd met een gesloten mond, kaken op elkaar en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Niet forceren en regelmatig laten slikken. Blijf belonen met tandpasta! 

Stap 3 
Indien uw huisdier net een gebitsanering heeft ondergaan bij onze kliniek dan heeft u na 2 weken een afspraak bij de dierenarts voor controle van het gebit na gebitsreiniging. 

Deze controle is gratis. Indien de controle uitwijst dat alles goed is kunt u verder gaan met de volgende stappen. 

Stap 4 
Als stap 2 voorspoedig gaat kunt u de mond iets openen en met het echte poetsen beginnen. Ook nu weer alléén de buitenzijde van de kiezen en tandenpoetsen. Gebruik een geschikte tandenborstel voor dieren.  

Stap 5 
Poetsen moet een dagelijkse routine worden, als er opnieuw tandsteen ontstaat is dat een teken dat er te weinig gepoetst wordt. Zonder poetsen ontstaat binnen 24 uur tot 48 uur opnieuw tandplaque en zal het verkalking proces tot tandsteen opnieuw plaatsvinden. 

Tevens kunt u op deze manier regelmatig de mondholte, tong en gehemelte controleren op onregelmatigheden. 

Stap 6 
Na de poetsbeurt moet er iets leuks volgen voor uw huisdier. Een wandeling, een kauwchip of een andere tandvriendelijke versnapering voor de hond, Neem voor de kat even de tijd nemen om met hem/haar te spelen. Op deze manier zal uw huisdier de poetsbeurt associëren met een leuke gebeurtenis die hierop volgt. 

Heeft u vragen? Wij beantwoorden ze graag