Castratie en laparoscopische sterilisatie

Castratie

Bij castratie worden beide testikels operatief verwijderd.  Deze operatie kan bij uw hond, kat en konijn vanaf 6 maanden leeftijd worden uitgevoerd en wordt meestal gedaan om van uw huisdier een fijner en makkelijker gezinslid te maken.

Andere redenen om uw huisdier te castreren kunnen zijn:

  • Onvruchtbaar maken
  • Voorkomen of behandelen van gezondheidsproblemen
  • Niet ingedaalde testikel/s (cryptorch)

Bij de reu zijn de gezondheidsrisico’s van het intact laten kleiner dan bij de teef, maar er zijn wel degelijk aandoeningen die we meer zien bij intacte- en niet tot nauwelijks bij gecastreerde reuen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Pussige uitvloeiing rond en uit de penis
  • Prostaatproblemen
  • Perianale hernia’s
  • Perianale tumoren
  • Testikeltumoren

Castratie van cryptorche dieren

Niet (volledig) ingedaalde testikels zijn een gezondheidsrisico voor uw hond of kat. Als er iets misgaat bij het indalen van de testikels kunnen zich grofweg op 2 plaatsen bevinden, in de buik of in de lies. Omdat testikels zijn ontworpen om zich buiten het lichaam en dus bij lagere omgevingstemperatuur te bevinden, kunnen er testikeltumoren ontwikkelen als ze op een andere plaats zitten dan in het scrotum. Het is dus altijd verstandig om een niet ingedaald testikel te verwijderen en in de meeste gevallen de andere testikel ook. Dit laatste omdat je met een dier waarbij een of beide testikels niet zijn ingedaald niet wilt fokken omdat het niet indalen van testikels erfelijk bepaald is.

Het verwijderen van een testikel uit de lies gebeurt via een snede in de lies. Zit deze echter in de buik, dan verwijderen we deze in de meeste gevallen via een kijkoperatie.

Sterilisatie

Wat is een sterilisatie?
Met sterilisatie wordt eigenlijk ovariectomie (het verwijderen van de eierstokken) of een ovario-hysterectomie (het verwijderen van baarmoeder en eierstokken) bedoeld. Hiermee wordt de productie van geslachtshormonen gestopt.

Voordelen
Er zijn grote voordelen verbonden aan sterilisatie.
Bij honden: elke keer dat de hond loops wordt produceert zij een combinatie van oestrogeen en progesteron. Deze hormooncombinatie geeft een sterk verhoogde kans op het ontstaan van melkkliertumoren en van suikerziekte. Een gesteriliseerde teef zal vrijwel nooit meer suikerziekte ontwikkelen.

Als een teef vóór de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd is de kans op ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren vrijwel nihil. Elke keer dat de hond loops wordt neemt die kans toe en na de vierde loopsheid is de basis voor deze tumoren eigenlijk al gelegd. Gesteriliseerde teven zullen geen baarmoederontsteking of schijnzwangerschap meer ontwikkelen. Al met al zal de gemiddelde levensverwachting van een gesteriliseerde hond hoger liggen dan voor een niet gesteriliseerde, vandaar dat ziektekostenverzekeringen sterilisatie vaak in hun pakket hebben opgenomen.
Bij katten: is sterilisatie met name bedoeld om krolsheid (en alle nadelige gedragingen daarmee gepaard gaand) en dracht te voorkomen. Net als bij de teef neemt de kans op kwaadaardige melkkliertumoren bij de poes ook flink af als je haar op een leeftijd van 6 maanden steriliseert.

Nadelen
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan sterilisatie.

Bij honden: het voornaamste nadeel is dat honden de neiging hebben om zwaarder te worden, dit is meestal eenvoudig te voorkomen door minder voer te geven of eventueel een voer te geven met een lagere energiedichtheid. Tevens is er een verhoogde kans op urine-incontinentie. Dit is voornamelijk het geval bij een aantal rassen waaronder de Dobermann pinscher, de bobtail en de boxer. Bij deze rassen raden wij meestal aan de sterilisatie na de eerste loopsheid uit te voeren, waardoor de kans op incontinentie weer wat afneemt.

Bij rassen met een langharige vacht zien we soms een verandering in de vachtstructuur. De ondervacht wordt dan dikker en wolliger en overgroeit de dekbeharing.

Bij katten: net als honden hebben katten na de sterilisatie ook de neiging om zwaarder te worden.
In het algemeen wegen de voordelen van sterilisatie echter ruimschoots op tegen de nadelen en ons advies is in de meeste gevallen de poes en teef te steriliseren op een leeftijd van zes maanden.

Operatiemethodes

Er zijn verschillende manieren om een teef en poes te steriliseren. Zoals boven al is aangegeven is het mogelijk om alleen de eierstokken te verwijderen of de eierstokken samen met de baarmoeder weg te halen. Het resultaat is in beide gevallen gelijk. In verreweg de meeste gevallen halen we echter alleen de eierstokken weg omdat de baarmoeder zonder de hormonen van de eierstokken vrijwel nooit problemen veroorzaakt.

De eierstokken kunnen op twee manieren worden verwijderd, namelijk met behulp van een laparotomie of met behulp van een laparoscopie.

  • Bij een laparotomie (klassieke methode) wordt de buik geopend met een snede van ongeveer vijf centimeter, de eierstokken worden buiten de buik gebracht en dan afgebonden en verwijderd. De buik wordt weer gesloten met behulp van een onderhuidse oplosbare hechting.
  • Bij een laparoscopie (kijkoperatie) wordt de buikholte gevuld met koolzuurgas en worden er twee kleine buiksnedes van ongeveer vijf tot tien millimeter gemaakt waardoor een laparoscoop en een werkkanaal wordt gestoken. De eierstokken worden met behulp van de laparoscoop in beeld gebracht, de bloedvaatjes worden met een zogenaamde vessel-sealer van Ligasure dichtgebrand, losgeknipt en verwijderd door het werkkanaal.

Er zijn grote voordelen verbonden aan de laparoscopische operatiemethode.
De voordelen van de laparoscopische sterilisatie zijn:
– Kleinere buiksnedes waardoor uw dier minder pijn en minder kans op wondproblemen heeft en sneller herstelt.
– Beter overzicht, waardoor de andere buikorganen niet worden aangeraakt wat veel minder napijn geeft.

Laparoscopische sterilisatie kan in principe bij alle honden en katten, grootte maakt niet uit.

Bij grote hondenrassen kan de sterilisatie het eventueel worden gecombineerd met een gastropexie, het vastzetten van de maag om een maagkanteling te voorkomen.

In onze kliniek worden al sinds 1995 dieren laparoscopisch gesteriliseerd, we beschikken dus over zeer veel ervaring in deze operatietechniek.