Endoscopie

Onder endoscopie vallen verschillende soorten van diagnostiek en behandelingen die met een vaste of flexibele camera gedaan worden. Dit is een non-invasieve techniek.

Wij beschikken over een breed aantal starre (vaste) scopen en een viertal flexibele endoscopen, zodat er voor elk dier en elk orgaan een passende camera aanwezig is.

Voorbeelden van kijkoperaties:

  • Laparoscopische sterilisatie
  • Laparoscopisch verwijderen van een binnenbal (cryptorch)
  • Laparoscopisch verwijderen van de galblaas
  • Laparoscopisch biopten nemen van buikorganen en deze inspecteren
  • Arthroscopie van de elleboog, schouder en knie
  • Thoracoscopie

Naast volledig laparoscopische operaties doen wij ook operaties die door laparoscopische ondersteuning minder invasief worden dan ze met de “klassieke” methodes zouden zijn.

  • Laparoscopisch ondersteund blaasstenen verwijderen
  • Laparoscopisch ondersteund vastzetten van de maag (gastropexie)
  • Laparoscopisch ondersteund verwijderen van een ontstoken baarmoeder
  • Laparoscopisch ondersteund verwijderen van een vreemd voorwerp uit maag of darm

Als bepaalde procedures beter scopisch uitgevoerd kunnen worden, dan zullen we dat aan u voorstellen. Omdat voor deze procedures extra apparatuur en opleiding nodig is zullen de kosten iets hoger liggen dan we voor de “klassieke” methode zouden rekenen.

Maag darm endoscopie, coloscopie

Dit onderzoek kan nodig zijn bij dieren met chronische maagdarmklachten, maar ook bij verdenking op het inslikken van een tennisbal of sateprikker. In dat geval kan dit voorwerp vaak direct verwijderd worden.

Bij problemen van het rectum of de dikke darm voeren wij een coloscopie uit, denk hierbij bijvoorbeeld aan dikke darmpoliepen of -tumoren.

Met een flexibele camera wordt er onderzoek verricht aan de maag en het eerste deel van de dunne darm. Via de bek wordt de camera naar binnen gebracht. Uiteraard moet uw dier hiervoor onder een korte anesthesie. Er worden altijd biopten genomen, en deze worden in overleg met u opgestuurd naar de patholoog.

Afhankelijk van de reden voor de endoscopie, krijgt u na afloop een voorlopige uitslag op basis van de beelden en een bijbehorend behandelplan.

Tracheo- en bronchoscopie

Bij luchtwegproblemen, zoals chronisch hoesten, acute niesklachten of benauwdheid, kan een onderzoek met de starre (vaste) of flexibele endoscoop noodzakelijk zijn. We kunnen de mondholte, neusholte, keel, luchtpijp en bronchiën van binnenuit in beeld brengen. Tijdens dit onderzoek is het mogelijk om verdere diagnostiek uit te voeren, zoals een longspoeling, maar we kunnen bijvoorbeeld ook grasaren uit de neus verwijderen.

 

Wilt u meer informatie over een endoscopie of wilt u een afspraak maken, klik dan hier.