Röntgen

Wij beschikken over een digitaal röntgenapparaat met zeer hoge resolutie. Hierdoor kunnen we röntgenfoto’s maken met veel detail, waardoor we ook kleine afwijkingen goed in beeld kunnen brengen.

Röntgenfoto’s worden onder andere gebruikt bij het beoordelen van:

  • Het skelet en de gewrichten
  • Longen en het hart
  • Buikorganen
  • Kaak en gebit

In overleg met de dierenarts zal bepaald worden of het nodig is om een röntgenfoto te maken. Nadat de foto’s genomen zijn, worden ze beoordeeld en met u besproken. Omdat wij uitsluitend digitale foto’s maken, is het altijd mogelijk de fotobestanden per e-mail toegezonden te krijgen.

U kunt ook bij ons terecht voor het maken van officiële HD (Heupdysplasie) en ED (Elleboogdysplasie) foto’s. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Niet altijd is alles goed op een röntgenfoto zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld voor het beoordelen van de hersenen en het ruggenmerg is een MRI-scan een betere techniek. Een kloppend hart of beweging van buikorganen zijn op een foto niet te zien, hier maken we liever een echo van.

Toch word er vaak gekozen om een combinatie van zowel een röntgenfoto als een echo of MRI te maken, zodat we een juiste combinatie van beeldvormende informatie hebben om de diagnose te kunnen stellen. De beeldvormende technieken vullen elkaar aan.

Het gebruik van contrastvloeistof
Naast het maken van een röntgenfoto kan er ook met contrastvloeistoffen gewerkt worden. Dit kan op meerdere manieren gedaan worden: oraal (via de bek) toedienen om het maagdarmkanaal extra goed in beeld te brengen, intraveneus inspuiten (in een ader) om bijvoorbeeld de urinewegen goed in beeld te brengen of bijvoorbeeld inspuiten rondom het ruggenmerg om beter onderzoek naar hernia’s te kunnen doen. Deze contrastmiddelen geven zoals het woord al zegt een betere weergave van het probleem op de foto. Dit is uiteraard niet altijd nodig omdat vaak ook zonder die middelen het probleem al goed te zien is.

Al met al behoorlijk wat situaties waarin men gebruik kan maken van een röntgenfoto, al is dit uiteraard geen volledige lijst.

De nadelen bij röntgenfoto’s
Nu is het waarschijnlijk bij de meeste van u bekend dat aan het maken van röntgenfoto’s ook wat nadelen kleven.

Allereerst de stralingsbelasting, dus het blootgesteld worden aan de röntgenstraling zelf. Als dit slechts af en toe het geval is geeft dit helemaal niets. Dit risico is voor degene die de hele dag foto’s maakt uiteraard wel van belang, vandaar dat diegene speciale loodhoudende kleding moet dragen.

Ten tweede het ontwikkelen van de foto’s. Dit gebeurt in de meeste praktijken nog met bepaalde ontwikkelvloeistoffen die niet goed voor het milieu zijn.

Het digitale röntgensysteem
Dit was een belangrijke reden voor het Veterinair Centrum om in 2002 over te gaan tot een digitaal röntgensysteem. Op die manier worden de foto’s niet meer met milieuonvriendelijke vloeistoffen ontwikkeld, maar direct in de computer ingescand. Andere voordelen van dit systeem zijn:

  • Een veel hogere beeldkwaliteit.
  • De mogelijkheid om het beeld via de computer te verscherpen of het contrast aan te passen. Daardoor hoeft de foto eigenlijk nooit meer opnieuw gemaakt te worden als deze niet perfect is. Dat betekent dus minder stralingsbelasting voor de patiënt en degene die de foto’s maakt.
  • De gemaakte foto’s kunnen digitaal worden verzonden naar de eigenaar of de verwijzend dierenarts.

Omdat het belangrijk is voor een goede foto dat de patiënt heel stil ligt, is het soms noodzakelijk het dier iets te versuffen. Na de foto kunnen ze dan rustig weer wakker worden in de opnameruimte of meteen weer wakker gespoten worden. Dit laatste is afhankelijk van het type verdoving.

Draadloze röntgen/dentale röntgenfoto’s
De praktijk is in het bezit van een kleine röntgenbuis met een kleine (intra-orale) gevoelige plaat waarmee we de tandenwortels van honden, katten, konijnen en cavia’s kunnen beoordelen. Ook kunnen we met dit apparaat röntgenfoto’s maken tijdens een operatie, voor bijvoorbeeld een tussentijdse beoordeling van het plaatsen van een pin.