Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Dierenkliniek Avonturia 070 - 309 75 50
Dierenkliniek Wateringen 0174 - 29 03 36
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44

Nier- en ureterstenen

Sub operatie

Nier- en ureterstenen

Sub operatie

Nierstenen komen bij honden, maar vooral bij katten veel voor. Voor dieren met nierstenen was er tot voor kort geen goede behandeling mogelijk. Zeker als beide nieren geblokkeerd zijn door nier- of ureterstenen was euthanasie vaak de enige oplossing. Gelukkig is er nu voor katten en honden met nierstenen een operatieve ingreep beschikbaar. Er is inmiddels ruime ervaring met deze operatie en de resultaten zijn erg goed.

 

Als we met een echo en röntgenfoto hebben geconstateerd dat er sprake is van nier- of ureterstenen, dan zullen we met u overleggen of uw dier in aanmerking komt voor deze operatie. Vervolgens plaatsen we operatief onder echogeleiding een katheter in de nier en in de blaas, welke met elkaar verbonden worden via een speciaal ontwikkelde injectiepoort welke onder de huid geplaatst wordt. Door dit ingenieuze systeem kan de geopereerde nier zijn urine weer kwijt in de blaas en is de blokkade omzeild.

Op deze foto is het systeem te zien. De gekrulde katheter wordt in de nier geplaatst, aangesloten op het metalen injectiepoortje (dat onder de huid komt te zitten) en eindigt in de rechte katheter die in de blaas wordt aangebracht.

Op deze röntgenfoto is het geplaatste systeem te zien net na de operatie bij een kat.

 

Omdat dit een relatief nieuwe techniek is, wordt deze nog door weinig klinieken in Nederland aangeboden en doen we regelmatig operaties voor patiënten van andere praktijken.

 

Wenst u meer informatie over deze operatie als huisdiereigenaar of (doorverwijzend)dierenarts, neem dan contact op met ons huisdierenziekenhuis.

Terug naar boven
Terug naar Chirurgie - weke delen