Tandheelkunde

Gebitshygiëne is een belangrijk onderdeel van een goede algemene gezondheid van uw huisdier. Op den duur kunnen namelijk bacteriën vanuit het gebit via de bloedbaan schade aanrichten aan belangrijke organen zoals hart, longen en de nieren.

Ook komen er verschillende ziektes en soorten tumoren voor in de mondholte van de hond en kat, het tijdig herkennen en behandelen van deze aandoeningen is van groot belang.

 

Hoe herken ik een slecht gebit bij mijn dier?

Er zijn verschillende symptomen die uw hond of kat kan vertonen. Wij raden u altijd aan een afspraak te maken als u denkt dat er een probleem in de mond van uw hond of kat kan zijn, want dieren kunnen problemen in de mond helaas goed verhullen.

Wees vooral alert bij de volgende signalen:

  • Een slechte adem
  • Losse, verkleurde of met tandsteen bedekte tanden
  • Een afgebroken tand
  • Het wegtrekken van uw huisdier bij aanraking van het gebit rond de bek
  • Kwijlen of voedsel uit de bek laten vallen tijdens het eten
  • Bloedverlies uit de mondholte
  • Minder eetlust en/of gewichtsverlies

Pas als uw hond of kat onder anesthesie is kan de dierenarts een uitgebreide inspectie van alle tanden en kiezen uitvoeren. Toch proberen we u vooraf altijd een schatting te geven van de ernst en de kosten van de ingreep, gebaseerd op de inspectie van het gebit op het spreekuur. Dit gaat via het classificatiesyteem “ABCD”. Vraag de assistente of dierenarts om meer informatie.

 

Hoe verloopt een gebitsbehandeling?

Uw dier wordt eerst onder anesthesie gebracht. Er wordt een intraveneuze catheter en een infuus geplaatst en uw dier wordt geïntubeerd. Het intuberen bij gebitsbehandelingen is essentieel vanwege het risico op het teruglopen van bacteriën richting de longen wat hierdoor voorkomen wordt.  Als uw dier vervolgens op de behandeltafel klaarligt, wordt het hele gebit geïnspecteerd met een pocketsonde. Hiermee controleren we het glazuur, de omliggende steunweefsels en de aanwezigheid van ontstekingen rondom een tand.

Hierna worden van hele hele gebit (vaak bij katten) of een deel van het gebit röntgenfoto’s gemaakt. Dan zal er een plan opgesteld worden afhankelijk van de aangetroffen afwijkingen. Soms is een reiniging en polijsten voldoende, soms moeten er een of meerdere tanden en kiezen getrokken worden.

Als de gebitsbehandeling voorbij is, verhuist uw dier naar de recoveryruimte waar hij of zij rustig wakker kan worden.

Wij beschikken over een digitaal en  draadloos röntgensysteem in de gebitsruimte zodat we het gebit juist en volledig kunnen beoordelen en juist kunnen behandelen. 

Gebitsbehandelingen en chirurgie van de mondholte vinden plaatsen in het huisdierenziekenhuis in Honselersdijk en op de kliniek in ‘s-Gravenzande. Wilt u een afspraak maken, klik dan hier