Ik wil met mijn huisdier naar het buitenland

Invoereisen

Elk land heeft zijn eigen wet- en regelgeving met betrekking tot het toelaten van dieren. Deze eisen gaan meestal over de juiste inentingen, de identificatie (chip) en het hebben van een juist paspoort. Het is belangrijk te controleren wat de eisen van het land zijn waar u naar toe wilt. Voor sommige landen is een rabiesvaccinatie van 28 dagen geleden voldoende, voor andere landen moet u daar al veel eerder mee beginnen.

Op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl) staat alle benodigde informatie, maar u kunt uiteraard ook contact met ons opnemen.

Onderweg

Gaat u op reis met uw dier, neem dan voldoende water en voer mee en laat uw dier niet alleen in de auto achter als het warm is. Een stijging van een paar graden buiten kan het in de auto al snel te heet maken voor uw dier.

Het LICG heeft een speciale folder gemaakt voor honden in de auto, klik hier.

Ziektes die voorkomen in het buitenland

In de zuidelijker gelegen gebieden komen ziektes voor die wij in Nederland gelukkig niet hebben. Maar het is belangrijk dat u voorzorgsmaatregelen treft als u met uw dier naar deze landen gaat. Vele ziektes worden overgedragen door teken, muggen of zandvliegen, en het is dus goed om uw dier hier tegen te beschermen.

Babesiose, Ehrlichiose, Leishmania en Dirofilariose (hartworm) zijn de vier meest beruchte ziektes. Uw dier kan dit in het buitenland oplopen en pas maanden later klachten ontwikkelen. Een genezende behandeling is niet altijd meer mogelijk, dus het voorkomen is van groot belang!

De assistente kan u goed advies geven over welke middelen u nodig heeft en hoe lang u die moet gebruiken.