Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Dierenkliniek Wateringse Veld 070 - 394 12 38

Een diervriendelijke kerst

Het is bijna zover! The most wonderful time of the year. Of de meest stressvolle?

Er is genoeg te doen rondom de feestdagen; maaltijden voorbereiden, cadeaus kopen, lange familieavonden doorstaan en de dagen worden er ook niet warmer op. Maar uw huisdieren zijn wel gelukkig en gezond, toch?

De aanloop naar kerst

1. Pas op voor strooizout

Pas op voor strooizout op de voetpaden. Als dit eenmaal tussen de voetkussentjes of tenen van uw hond komt, kan dit erg pijnlijk zijn. Probeer (net) gestrooide paden te vermijden. Ook het oplikken van het zout tussen de tenen is gevaarlijk voor uw hond. In sommige gevallen is het zelfs fataal. Was de poten van uw hond uitvoerig na elke wandeling en besteed extra aandacht aan de ruimte tussen hun tenen. Ter bescherming kunt u de poten ook insmeren met pootwax of witte vaseline.

2. Controleer drinkflessen

De drinkfles van uw konijn of knaagdier kan ‘s nachts bevriezen. Om dit tegen te gaan kunt u een sok om de fles heen doen. Let goed op dat uw konijnen of knaagdieren niet eraan gaan knagen en dat het tuitje niet bevroren is. Voeg geen middelen toe om het bevriezen tegen te gaan. Antivries is ook voor onze dieren zeer giftig! Haal uw konijn of knaagdier niet zomaar naar binnen als het koud is. Het plotselinge temperatuurverschil is erg gevaarlijk!

3. Let op hun gewicht

Een huisdier dat binnen zit is waarschijnlijk minder actief dan in warmere maanden. Dit betekent dat ze niet zoveel energie verbruiken en minder eten. Geef uw huisdier alleen de aanbevolen portie eten en beperk de hoeveelheid beloningen om uw huisdier op goed gewicht te houden. Bij een hond of kat op goed gewicht kunt u de ribben voelen, maar niet zien.

Huisdieren die buiten leven verbruiken meer energie om warm te blijven, dus mogen gerust hetzelfde krijgen of zelfs een handje of schepje meer. Vraag ons om advies.

4. Versier uw huis stukje bij beetje

Breng de versieringen langzaam aan in uw huis, verspreid over een paar dagen. Een plotselinge verandering in uw huis kan stressvol zijn voor uw huisdier. De voorkeur gaat uit naar rustige veranderingen.

Laat uw huisdier nooit alleen met iets dat voor hen uitziet als een speeltje of eten, zoals kerstverlichting of een kerstslinger. Huisdieren kunnen de slingers inslikken, met verstopping en schade aan de darmen tot gevolg.

5. Is uw boom echt?

De naalden van uw kerstboom kunnen de poten van uw hond of kat bezeren. Als uw kerstboom echt is, stofzuig dan regelmatig de ruimte eronder en eromheen. U kunt het vallen van de naalden grotendeels voorkomen door de boom water te geven. Zorg er wel voor dat u het water bedekt zodat uw hond of kat er niet uit kan drinken. Dit water is giftig!

De kerstboom is giftig voor uw huisdier, dus voorkom kauwen op de takken of oplikken van de naalden. De naalden kunnen ook schade aan de darmen veroorzaken. Hang geen chocoladekransjes in de boom als u een hond of kat hebt.

Lees hier de rest van de tips voor een zorgeloze kerst voor u en uw gezin (ook de harige familieleden)