Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Dierenkliniek Wateringse Veld 070 - 394 12 38

Allergie bij de hond

Allergie bij de hond

Honden met jeuk, hebben vaak allergie. Door de jeuk krabben of schuren de honden hun huid kapot. Hierdoor kunnen huidinfecties ontstaan door bacteriën en/of gisten. Het is altijd zeer belangrijk om de oorzaak van de jeuk op te sporen. Bij de hond komen vier hoofdgroepen allergieën voor.

  • 1. Vlooienallergie
  • 2. Voedingsallergie
  • 3. Atopie
  • 4. Contactallergie

1. Vlooienallergie

De honden hebben veel jeuk op het laatste deel van de rug tot boven de staart. Door de jeuk is er haaruitval, vaak met een ontsteking. De behandeling bestaat uit een goede vlo bestrijding bij alle huisdieren en de omgeving. Er zijn vele goede antivlooienmiddelen voor handen. Er kan gekozen worden tussen banden, pipetten en pillen.
De moderne middelen werken tegen zowel de vlo als de teek en/of tegen de vlo en wormen. Omgevingsspray is er in spuitbussen met een speciale dop voor het behandelen van kieren en gaten.

2. Voedingsallergie

De honden kunnen op bijna alle plekken jeuk krijgen. Veel voorkomende locaties van jeuk zijn de oksels, liezen, voeten en de anus. Soms is er uitsluitend een (eenzijdige) oorontsteking. 
De diagnose wordt gesteld door het dier gedurende zes tot acht weken op een (eliminatie)dieet te zetten met voedingseiwitten, die de hond nooit gehad heeft. Men zou zelf een voer kunnen bereiden, doch tegenwoordig is het gemakkelijker om hypo-allergene dieet te geven. Er bestaan ook diëten, waarbij de eiwitten gehydrolyseerd zijn. De eiwitten zijn in kleine stukjes gesneden, waardoor ze geen allergie meer kunnen veroorzaken. Ook gebruiken we soms een vegetarisch hondenvoer. Indien de jeuk na het geven van het dieet verdwijnt en het komt weer terug bij het oude dieet, is bewezen dat voedingsallergie een rol speelt. Deze vorm van allergie zien we vaak bij jonge honden.

3. Atopie

Dit is een allergie voor omgevingsstoffen, zoals huisstofmijt of graspollen. De dieren hebben vaak jeuk tussen de tenen, aan de poten bij hak/elleboog en aan de kop. Ook hier is soms een steeds terugkerende oorontsteking het enige symptoom. De meeste honden ontwikkelen deze allergie vanaf zes maanden leeftijd. Aan de hand van de symptomen zal de dierenarts de diagnose stellen. Het is wel zeer belangrijk om altijd eerst voedingsallergie uit te sluiten.

Bij atopie wordt een allergietest gedaan. Het beste is om zowel een bloedtest als een huidtest te doen. Hierbij komt naar voren voor welke stoffen de hond allergisch is. Bij de huidtest worden de allergieveroorzakende stoffen in de huid gespoten. De zwelling in de huid geeft aan of de hond allergisch voor de ingespoten stof is.
De beste behandeling is hyposensibilisatie. Door de hond steeds de allergische stoffen in te spuiten zal de hond immuun voor deze allergie worden. Soms is deze therapie niet afdoende en moeten er extra medicijnen gegeven worden om de jeuk te onderdrukken.

We bereiken tegenwoordig goede resultaten met ciclosporine en apoquel. Deze medicijnen werken goed en geven geen bijwerkingen. Daarnaast kunnen we jeukstillende shampoos, vocht inbrengende lotions, sprays en crèmes gebruiken. Het geven van bepaalde onverzadigde vetzuren, in dieet of in de vorm van supplementen, in een hoge dosering heeft een zeer positief effect op de allergische jeuk

Heeft mijn hond omgevingsatopie?

Door zeven vragen te beantwoorden krijgt men een beeld:

1. Was de hond jonger dan drie jaar op het ogenblik dat op de huid letsel verschenen?
2. Is de hond meestal binnenshuis?
3. Was er jeuk voordat de eerste huid letsel zichtbaar werden?
4. Zijn er letsels op de voorpoten?
5. Zijn er letsels op de oorschelpen?
6. Ontbreken er letsel op de oor randen?
7. Ontbreken er letsels op het laatste deel van de rug (tussen lendenen en staart)?

Als er vijf keer ja is ingevuld is er 80% kans op omgevingsallergie (atopie)

4. Contactallergie

Dit komt niet veel voor. Bij contact van de onbehaarde buikhuid met een allergische contactstof ziet men vaak een scherpe afscheiding tussen normale en rode huid. Ook bij allergie met oor medicijnen krijgt het dier rode oorschelpen. Het advies is de allergische stof op te sporen en contact te vermijden.

Allergie bij de hond blijft altijd een uitdaging. Men moet proberen de oorzaak te vinden en daarna een passende behandeling te geven. Bij 90% van de allergie patiënten wordt de oorzaak binnen zes tot acht weken gevonden.

Terug naar boven
Terug naar Dermatologie