Spoed buiten openingstijden 070 - 206 09 00
Huisdierenziekenhuis Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek Leyweg 070 - 321 41 11
Paardenkliniek Honselersdijk 0174 - 62 45 44
Dierenkliniek 's-Gravenzande 0174 - 41 40 98
Dierenkliniek Wateringse Veld 070 - 394 12 38

Heupdysplasie

Heupdysplasie

Heupdysplasie, beter bekend als HD, is een aandoening van de heupen waar veel grote hondenrassen aan lijden. Het is een erfelijke aandoening, dat wil zeggen dat ouders met HD een grotere kans hebben om pups met HD te krijgen dan ouderdieren zonder HD. Vandaar dat veel rassen de fokdieren eerst röntgenologisch laten onderzoeken voordat er mee gefokt mag worden.

Vaststellen HD

Deze screening vindt op één of anderhalfjarige leeftijd plaats. Het is echter al op veel jongere leeftijd mogelijk om HD vast te stellen. Dan is namelijk al te zien dat heupkom en heupkop slecht op elkaar passen. Dit heet incongruentie en leidt tot versnelde slijtage van het gewricht.

Wij raden aan pups van risicorassen op zeven maanden leeftijd te fotograferen om de heupen te beoordelen. Het grote voordeel hiervan is dat op deze leeftijd de heupen nog nauwelijks artrose vertonen, ook niet als er wel sprake is van HD. Dit geeft ons extra mogelijkheden voor de behandeling. Een hond die op deze leeftijd al slecht passende heupgewrichten vertoont, zal op latere leeftijd grote kans hebben om artrose te ontwikkelen.

heup incongruentie

Triple Pelvic Osteotomie

Als de hond jong is en nog geen of weinig artrose heeft is het mogelijk de pasvorm van de heupen operatief te herstellen. We noemen dit TPO, of Triple Pelvic Osteotomie. Hierbij wordt het bekken op drie plaatsen doorgezaagd en wordt het heupgewricht zoveel gedraaid dat de heupkop weer goed in de kom past. De honden die met deze operatietechniek behandeld worden ontwikkelen nauwelijks artrose en kunnen na hun herstel weer een normaal leven leiden.

triple pelvic osteotomie

Mocht de hond al wel artrose hebben zijn er ook nog mogelijkheden. In ernstige gevallen kan een kunstheup een oplossing bieden. In minder ernstige gevallen kunnen we het gevoel in de heup uitschakelen door de zenuwvoorziening naar het heupgewricht door te snijden. In andere gevallen is het mogelijk een soort steunrand boven het heupgewricht te creëren. Dit noemen we een DAR, een Dorsal Rim Arthroplastie. We streven er echter naar de aandoening vroegtijdig te herkennen en te voorkomen.

Terug naar boven
Terug naar Orthopedie