Fysiotherapie, luxe of logisch?
Door Mevrouw Van Ek-Verbove
Dierenfysiotherapeut
Wat is dierenfysiotherapie en wat heb je eraan?
Dierenfysiotherapie is hetzelfde als fysiotherapie voor mensen, alleen dan toegepast bij honden, paarden en katten. Maar ook andere diersoorten zoals konijnen en egels heb ik al met fysiotherapie kunnen helpen.
In Nederland zijn wij de eerste Dierenkliniek die het hydrotherapiebad, de HP200, in gebruik heeft.
Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie dat helpt herstel te bevorderen. Humaan wordt water veel ingezet om beweging en conditie te bevorderen. Voor honden is er een speciaal hydrotherapiebad ontworpen dat uitgerust is met een lopende band onder water. Het waterniveau en de snelheid van de lopende band zijn instelbaar, zo kan voor ieder dier een juist behandelplan worden samengesteld.
Wat is een dierenfysiotherapeut?
Een dierenfysiotherapeut is een “gewone” fysiotherapeut die zich door een tweejarige nascholing heeft gespecialiseerd in het behandelen van dieren. Het is een nog relatief jong beroep, want pas sinds 1992 is het officieel erkend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Toch neemt het heel langzaamaan een steeds duidelijker plaats in en zijn er steeds meer dierenartsen die gebruikmaken van de fysiotherapeutische mogelijkheden.
Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit: botten, gewrichten, spieren en pezen. Net als bij mensen kan een dier tijdens zijn leven een blessure of ziekte aan het bewegingsapparaat oplopen. Dit uit zich door bijv. kreupel lopen, minder prestatie, geen zin in wandelen hebben of niet meer kunnen springen, maar soms ook door gedragsveranderingen zoals onverklaarbare agressie of lusteloosheid.
Hoe ziet een behandeling dierenfysiotherapie eruit?
Voorafgaand moet u eerst toestemming of een verwijzing van de dierenarts hebben. Dit om uit te sluiten dat de eventuele oorzaak van de klacht door een onderliggend inwendig probleem wordt veroorzaakt.
Bij de eerste behandeling vorm ik door een uitgebreid vraaggesprek een beeld van het ontstaan en verloop van de klachten, maar ook van het normale bewegingsniveau van uw dier (hoe ziet zijn of haar dag eruit?). Daarna volgt er een uitgebreid bewegingsonderzoek waarin zowel actief als passief gekeken wordt naar de mogelijkheden of beperkingen van het dier.
Behandelplan
Aan de hand van het bewegingsonderzoek stel ik een behandelplan op, waarin de eigenaar, als het maar enigszins kan, zeer actief wordt ingeschakeld, bijv. voor massage thuis of dagelijkse oefeningen. Mede hierdoor en doordat dieren zeer snel reageren op fysiotherapie, kan vaak worden volstaan met een behandelsessie van drie tot vier keer. Voor chronische aandoeningen wordt vaak een onderhoudstherapie gegeven van één maal per vier tot zes weken. Ook een eenmalige analyse en advies t.a.v. dagelijkse activiteiten bestaat tot de mogelijkheden. Denk bijv. aan de ouder wordende hond, wat kan en mag hij nog?
Behandeling
De behandeling zelf wordt altijd in bijzijn en met hulp van de eigenaar gedaan en bestaat net als bij mensen uit een keuze van één of meer van de volgende technieken:
- Massage
- Fysische therapie: elektrotherapie, magneetveldtherapie, ultrageluid, lasertherapie
- Manuele therapie: het door bepaalde technieken weer herkrijgen van de optimale bewegingsmogelijkheid van de aangedane gewrichten
- Bewegingstherapie: door oefeningen het normale beweegpatroon weer stimuleren
- Door extra specialisaties kan ik ook gebruik maken van:
- (Elektro)-acupunctuur
- Aquatraining (vorm van hydrotherapie)
Aandoeningen
Welke aandoeningen kan ik behandelen:
- Orthopedische en neurologische problemen van de hals, rug, ledematen
- Klachten als gevolg van artrose en spierzwakte
- Sportblessures
- Acute letsels van het bewegingsapparaat na een ongeval
- Revalidatie na operaties
Advies
Voor alleen advies kunt u terecht voor :
- Preventie (sport)blessures
- Conditie-opbouw
Bewegen is essentieel voor een dier. Een probleem aan het bewegingsapparaat moet zo snel mogelijk bestreden worden, zeker wanneer dit gepaard gaat met pijn. Wanneer een pijnstiller en rust niet voldoende zijn of wanneer de klachten zich regelmatig herhalen kan dierenfysiotherapie een uitkomst bieden.
Dierenfysiotherapie, geen luxe maar gewoon logisch.